5 manieren waarop een koolhydraatarm dieet je helpt gewicht te verliezen zonder honger te lijden

Koolhydraatarme diëten zijn gebruikelijk in het afslankspectrum. Veel studies hebben aangetoond dat ze resulteren in meer gewichtsverlies in vergelijking met het standaard vetarme dieet plan. 

Het volgen van een koolhydraatarm dieet heeft zo veel voordelen voor de gezondheid, waaronder het feit dat ze zeer effectief zijn in het elimineren van visceraal vet, zoals dat in de buik, een zeer gevaarlijk type van lichaamsvet.  

Er zijn zo veel speculaties, gedachten en ideeën over waarom koolhydraatarme diëten effectief zijn voor gewichtsverlies, hopelijk zal dit artikel wat duidelijkheid brengen. 

Wat is precies een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een systeem van eten waarbij koolhydraten drastisch of aanzienlijk uit het dieet worden verwijderd, en in de strengste plannen, zoals het ketogeen dieet, wordt de inname van koolhydraten beperkt tot niet-zetmeelrijke groenten en wat zuivel. Wanneer een dieet minder koolhydraten bevat, haalt het lichaam zijn energie niet langer uit de glucose die ze produceren en begint het in plaats daarvan vet te verbranden voor energie. 

Zetmeel en suikerhoudende koolhydraten worden vervangen door gezonde vetten en een matige inname van eiwitten. Suiker, gebak, pasta, brood, ontbijtgranen, bonen of andere zetmelen zijn niet langer toegestaan, omdat je je te goed doet aan groenten, vette voedingsmiddelen zoals boter, vette vis, oliën en wat zuivel samen met eieren, biefstuk, kip, zeevruchten en andere eiwitbronnen.

Hoe helpt het bij gewichtsverlies?

1. Triggers Ketose: Het eten van een koolhydraatarm dieet triggert een proces dat bekend staat als ketose, waarbij het lichaam vet begint te verbranden voor energie in plaats van koolhydraten uit de voeding, wat een zeer efficiënte manier is om vetopslagplaatsen te verbranden en gewicht te verliezen. 

2. Elimineert water gewicht: Mensen die op een koolhydraatarm dieet zijn gegaan verliezen typisch nogal wat gewicht in de eerste twee weken, waarschijnlijk, dit gebeurt wanneer water dat gebonden is aan glycogeen van het lichaam afkomt en is eigenlijk een vrij bemoedigende gebeurtenis die de voortzetting van een gezonde levensstijl ondersteunt.     

3. Elimineert insuline-trigger voedingsmiddelen: Zetmeel en suiker koolhydraten zijn insuline triggers die bloedsuiker pieken veroorzaken die leiden tot gewichtstoename. Tijdens een koolhydraatarm dieet worden deze insuline triggers geëlimineerd zodat het lichaam vet kan verbranden in plaats van het op te slaan.   

4. Ze bevatten veel eiwitten: Eiwit helpt je vol en tevreden te houden zodat je van nature minder eet, het helpt ook om vetvrije spiermassa te vergroten die vetverbranding bevordert. Dit is een van de factoren die koolhydraatarme diëten effectief maken. 

5. Reguleert de eetlust en vermindert op natuurlijke wijze de calorie-inname: Een koolhydraatarm dieet reguleert op natuurlijke wijze de eetlust omdat al die insuline triggers voedingsmiddelen die een ravage aanrichten in de bloedstroom om grillige honger en uit de hand hunkeren te veroorzaken worden geëlimineerd. 

Bovendien hebben onderzoeken uit St. Louis en Japan (Banks WA1, Coon AB, Robinson SM, Moinuddin A, Shultz JM, Nakaoke R, Morley JE, e.a.) ontdekt dat het hongerregulerende hormoon leptine positief wordt beïnvloed door het vermogen van het koolhydraatarme dieet om de triglyceridenniveaus in het lichaam te verlagen, waardoor dat hormoon effectiever kan werken bij het reguleren van de eetlust. 

Wanneer mensen een koolhydraatarm dieet volgen, daalt hun eetlust aanzienlijk op natuurlijke wijze, en voelen ze zich voldaan met minder voedsel, wat resulteert in gewichtsverlies omdat ze op natuurlijke wijze minder calorieën eten en zonder te lijden en honger te lijden. 

Zijn Koolhydraatarme Diëten Veilig?

Dit is een veelgestelde vraag, die vaak wordt gesteld door mensen die aan een koolhydraatarm dieet willen beginnen. Het koolhydraatarm dieet is niet voor iedereen weggelegd, hoewel het door duizenden mensen over de hele wereld wordt gevolgd, zonder problemen. 

Voor sommigen kan het bijwerkingen hebben, terwijl anderen er geen last van hebben. Meestal zijn de bijwerkingen van korte duur. In het algemeen blijkt uit statistieken en onderzoek dat ze zeer effectief zijn voor gewichtsverlies, en ook de risico’s voor hart- en vaatziekten beter verminderen dan vetarme eetplannen. 

Zorg ervoor dat je begrijpt wat een bepaald koolhydraatarm dieet te bieden heeft voordat je het kiest.  

Samenvattend, koolhydraatarme diëten helpen bij gewichtsverlies door ketose op te wekken, een metabolische toestand waarin het lichaam opgeslagen vet gebruikt als energiebron. 

Koolhydraatarme diëten doen ook goed werk bij het reguleren van de eetlust en zorgen er op natuurlijke wijze voor dat degenen die ze volgen minder eten, terwijl ze zich voldaan voelen en dit is nog een van de belangrijkste redenen dat het gewichtsverlies zo sterk en zichtbaar is. 

Koolhydraatarme diëten zijn geen rages, maar levensstijlen die duizenden mensen hebben geholpen om hun overgewicht om te keren en hun gezondheid te verbeteren. Het kan net hetzelfde doen voor u. 

Blijf gezond en pas goed op jezelf!