Hoe koolhydraatarm je gezondheid kan verbeteren

Een koolhydraatarm dieet is in wezen wat het zegt – het is een dieet dat de inname van koolhydraten sterk vermindert. Dit is niet zo eenvoudig als het klinkt.

 
Koolhydraten zitten in voeding zoals suikerhoudende snacks, brood, pasta, zetmeel, fruit en veel bewerkte voedingsmiddelen. De meest strenge koolhydraatarme diëten beperken de inname tot 20 gram netto koolhydraten per dag, op zijn minst minder dan 50 gram en de belangrijkste bron van deze koolhydraten moet bestaan uit niet-zetmeelrijke groenten.

Hoewel het misschien drastisch lijkt, is er genoeg wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat koolhydraatarm eten gunstig is voor je gezondheid, van gewichtsverlies, medische redenen, of een wens om gewoon beter te eten. Wat je reden ook is om te beginnen met een koolhydraatarme levensstijl, er zijn verschillende belangrijke gezondheidsvoordelen die kunnen worden toegeschreven aan dit soort dieet.

 

Gewichtsverlies

Met veel diëten, eindigen mensen vaak hongerig en vervolgens snacken en falen om gewicht te verliezen. Ze proberen hun voedselinname te veel te beperken en vallen uiteindelijk ‘van de wagen’. Dit is een zeer reëel probleem voor veel mensen en de uiteindelijke reden waarom ze niet het gewicht verliezen dat ze zo hard proberen te veranderen.

 
In tegenstelling tot de koolhydraatarme levensstijl krijg je geen hongergevoelens of de behoefte om te eten, zoals je dat bij andere diëten wel krijgt. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die de hoeveelheid koolhydraten die ze eten verminderen en deze vervangen door extra eiwitten en gezonde vetten, minder eten en hun totale calorieverbruik verminderen.

 
Als je probeert af te vallen dan kan dit een effectieve methode zijn, omdat je eigenlijk minder wilt eten. Wanneer je een koolhydraatarme levensstijl volgt, verlies je gewicht op verschillende manieren.

 
Veel van het lichaam bestaat bijvoorbeeld uit overtollig water en het koolhydraatarme dieet kan helpen om een deel hiervan kwijt te raken.
Een koolhydraatarme levensstijl leidt tot lagere niveaus van insuline, waardoor de nieren efficiënter werken en door het elimineren van insuline triggers, verliezen de meeste mensen gewicht en vaak zeer snel.

 

Lagere niveaus van visceraal vet

Wanneer we gewicht verliezen door dit dieet te volgen is er een belangrijk punt om te overwegen. Niet alle gewicht is hetzelfde, en visceraal vet is het slechte soort vet dat rond onze organen zit en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 
Onderzoek heeft aangetoond dat een koolhydraatarm dieet kan helpen om de hoeveelheid visceraal vet te verminderen in plaats van het andere type vet, het onderhuidse type.

 

Stabiliseren van de bloedsuikerspiegel – voorkomen en beheersen van diabetes type 2

Wanneer een koolhydraatarm dieet op lange termijn wordt gevolgd, is er een duidelijke vermindering van de kans op het ontwikkelen van diabetes en andere gezondheidsproblemen.

 
Het eten van minder koolhydraten vermindert de behoefte van het lichaam om insuline te produceren; insuline wordt gebruikt om alle suikers in koolhydraten af te breken en te veel hiervan kan leiden tot diabetes op latere leeftijd.

 
Door simpelweg de hoeveelheid koolhydraten (voedingsmiddelen die insuline triggeren) die je eet te verminderen, verminder je de productie van insuline in het lichaam en verminder je de weerstand van het lichaam ertegen.

Een koolhydraatarm dieet voorkomt onregelmatige bloedsuikerpieken die kunnen leiden tot insulineresistentie en diabetes type 2.

Evenzo heeft onderzoek aangetoond dat diabetes, zowel type 1 als type 2, beter onder controle kan worden gehouden met een koolhydraatarm dieet. Natuurlijk moet iedereen die overweegt zijn dieet te wijzigen, zijn arts raadplegen. Dit is met name het geval als u medicijnen voor uw diabetes gebruikt, aangezien deze mogelijk ook moeten worden aangepast.

Hoge bloeddruk

Net als diabetes wordt een hoge bloeddruk in verband gebracht met veel ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen en beroertes. Uiteindelijk moeten we er allemaal naar streven om onze bloeddruk binnen het gezonde bereik te houden, maar dit kan moeilijk zijn met onze levensstijl.

 
Onderzoek is daarom gericht op het vinden van manieren waarop iedereen realistisch gezien zijn bloeddruk kan verlagen. Het koolhydraatarme dieet kan helpen om de bloeddruk te houden waar hij hoort te zijn en te voorkomen dat hij te hoog wordt.

 

Conclusie

De algemene boodschap is dat een koolhydraatarm dieet op vele manieren gunstig kan zijn en kan helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen.

 
Er is echter altijd een risico wanneer je drastische veranderingen aanbrengt in je dieet, zoals het aanzienlijk verminderen van de hoeveelheid koolhydraten die je consumeert. Het is daarom het beste om uw arts te raadplegen voordat u veranderingen aanbrengt in uw dieet; dit is vooral het geval als u gediagnosticeerd bent met een actueel gezondheidsprobleem.

 
Vraag het uw arts, een koolhydraatarme levensstijl kan echt werken voor u.