Koolhydraatarm dieet: De 23 meest gestelde vragen

1. Wat is een koolhydraatarm dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet met zeer weinig koolhydraten en veel vetten. Koolhydraten worden vervangen door gezonde vetten en de vermindering van koolhydraten brengt een metabolische toestand op gang die bekend staat als lipolyse. Lipolyse is een proces dat optreedt wanneer het lichaam vet begint te gebruiken voor energie, in plaats van koolhydraten uit voedsel. De bijproducten van lipolyse zijn ketonen en ketose is het secundaire proces van lipolyse.

Door het lichaam koolhydraten te onthouden, die worden omgezet in glucose en gewoonlijk als brandstof worden gebruikt, wordt het gedwongen in plaats daarvan zijn vetreserves te gebruiken, die letterlijk van het lichaam smelten wanneer het in ketose is.

Ketose zorgt ervoor dat het lichaam opgeslagen en via de voeding opgenomen vet verbrandt voor energie, in plaats van energie te halen uit de koolhydraten die je eet. Ketose zet ook vet om in ketonen in de lever die helpen energie te leveren aan de hersenen.

2. Is koolhydraatarm niet gewoon een nieuwe modegril?

Absoluut niet, het is een verandering van levensstijl, en is niet bedoeld als een tijdelijke oplossing of een snel gewichtsverlies schema.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan dat heeft aangetoond dat koolhydraatarm eten zeer effectief is voor blijvend gewichtsverlies en andere mogelijke gezondheidsvoordelen biedt.

3. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraatarm eten resulteert in gewichtsverlies, dat dramatisch en zeer snel kan zijn. Koolhydraatarm eten elimineert die vervelende onbedwingbare trek, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en daarmee de eetlust, en onderzoek heeft aangetoond dat het verminderen van de consumptie van koolhydraten en deze te vervangen door eiwitten en gezonde vetten resulteert in het verminderen van het totale calorieverbruik op natuurlijke wijze en zonder uithongering.

Onnodig te zeggen dat de neveneffecten hiervan indrukwekkend zijn, aangezien zwaarlijvigheid in verband wordt gebracht met hartaandoeningen, diabetes type 2, beroertes, kanker, verminderde levenskwaliteit, buikvet, gewrichtsproblemen, auto-immuunziekten en vroegtijdige dood.

Vermindering van visceraal vet – Onderzoek heeft aangetoond dat een koolhydraatarm dieet kan helpen om het niveau van visceraal vet specifiek te verminderen in plaats van het oppervlakkige onderhuidse vet.

Stabiliseert de bloedsuikerspiegel om mogelijk diabetes type 1 en type 2 te voorkomen en te beheersen. Omdat koolhydraatarm eten de insuline triggers (suikers en zetmeel) elimineert, is het het dieet bij uitstek voor mensen met prediabetes of mensen bij wie de diagnose al is gesteld.

Hoewel veel onderzoek naar koolhydraatarm eten met betrekking tot het behandelen of voorkomen van ziekten nog verre van overtuigend is, resulteert een koolhydraatarm dieet zeker in gewichtsverlies en is het vooral belangrijk met betrekking tot metabole en insuline-gerelateerde ziekten, zoals diabetes type 2 en andere metabool syndroom aandoeningen.

Behoud van een gezonde bloeddruk

Kan risico’s op hartaandoeningen, diabetes, kanker en beroerte verlagen

Het ketogeen dieet wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten kanker en om de groei van tumoren te vertragen

Het ketogeen dieet wordt ook gebruikt voor de behandeling van traumatisch hersenletsel, epilepsie, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en polycysteus ovariumsyndroom

Minder suiker eten en de insulinespiegel verlagen kan acne helpen verbeteren

Veel mensen melden dat ze zich gewoon beter voelen, zich minder opgeblazen voelen en meer energie hebben dan wanneer ze een koolhydraatrijk dieet volgen.

4. Wat kan ik eten met een koolhydraatarm dieet?

Er zijn veel goede keuzes, recepten en combinaties van koolhydraatarme maaltijden en voedingsmiddelen.

– Kalkoen, kip, rood vlees, ham, worst, spek, orgaanvlees en exotisch gevogelte
– Vis en zeevruchten
– Eieren
– Alle niet-zetmeelrijke groenten, met inbegrip van bladgroenten, uien, tomaten, paprika’s, champignons, olijven, enz.
– Boter, zware room, volvette zure room en sladressings (kijk op het etiket voor het aantal koolhydraten)
– Volvette, onbewerkte kazen, waaronder cheddar gouda, mozzarella, parmezaanse kaas en blauwe kaas, met mate
– Amandelen, walnoten, pinda’s, notenpasta’s, zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten en chiazaad met mate
– Extra vierge olijfolie, kokosolie en avocado-olie
– Avocado’s (hele of guacamole gemaakt van verse hele avocado’s)
– Zout, kruiden en specerijen
– Koolhydraatvrije sauzen zoals sommige hete saus merken, en sojasaus, controleer de etiketten.
– Bessen met mate
– Dranken: water, ongezoete thee, ongezoete koffie, club soda, geen-calorie smaak seltzers, dieet frisdrank (wees voorzichtig als kunstmatige zoetstoffen kunnen invloed hebben op koolhydraatarm gewichtsverlies), kruidenthee zonder toegevoegde gerst of vruchtensuikers

5. Welke koolhydraten zijn niet toegestaan?

Koolhydraatarme diëten, zoals het ketogeen dieet, staan toe dat het merendeel van de koolhydraatinname beperkt wordt tot niet-zetmeelrijke groenten, en kleine hoeveelheden kaas en volvette zuivel, zoals zure room en zware slagroom.

Geen geraffineerde suiker, snoep, fruit, rijst, pasta, brood, granen, zetmeel, zetmeelrijke groenten, bloem, en producten gemaakt met het, of bonen zijn toegestaan, vooral in het begin om ketose te activeren.

Langzame integratie van sommige koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals noten, bessen, en zelfs bonen kan plaatsvinden als je verder komt met het dieet en je doelen bereikt en hoeveel en welke koolhydraten je mag hebben hangt af van je individuele gewichtsverlies vooruitgang en hoe deze koolhydraten het beïnvloeden. Geraffineerde suiker is nooit toegestaan.

6. Hoeveel koolhydraten mag ik eten?

Dit hangt echt af van het specifieke plan. De strengste aanbeveling is 20 gram of minder, zoals het geval is bij het ketogeen dieet. Over het algemeen wordt 50 gram of minder per dag aanbevolen.

Daarnaast is fysieke activiteit van belang, wat betekent dat hoe actiever je bent, hoe meer koolhydraten je kunt eten, maar vergeet niet dat de koolhydraatbronnen nog steeds groenten, noten, bessen en eventueel bonen met mate moeten zijn. Als je uit ketose raakt of je gewichtsverlies stagneert, dan zal de inname van koolhydraten moeten worden aangepast.

7. Moet ik calorieën tellen?

Koolhydraatarme diëten pleiten voor eten naar tevredenheid, en het is niet nodig om calorieën te tellen. Wanneer je ongezonde koolhydraten uit je dieet verwijdert, raak je ook uit de hand hunkeren kwijt, stabiliseer je de bloedsuikerspiegel en dientengevolge de eetlust, en onderzoek heeft aangetoond dat het verminderen van koolhydraten en ze te vervangen door eiwit en gezonde vetten resulteert in het verminderen van het totale calorieverbruik op natuurlijke wijze en zonder uithongering.
Veel mensen melden dat ze er niet meer aan hoeven te denken om te eten, omdat ze gewoon geen onbedwingbare honger meer hebben, zoals ze hadden voordat ze de koolhydraten schrapten.

8. Hoe kan het gezond zijn om koolhydraten uit mijn dieet te schrappen? Ik wil wat gewicht verliezen, maar het schrappen van iets dat zo belangrijk is voor ons lichaam als koolhydraten beangstigt me.

Vergeet niet dat een koolhydraatarm dieet niet-zetmeelrijke groenten toestaat, die de gezondste koolhydraten zijn. Het zijn de ongezonde koolhydraten die worden geschrapt, zoals geraffineerde suiker en snoep die niets anders doen dan het lichaam schaden, samen met granen, zoals rijst en pasta, waarvan veel deskundigen geloven dat we zonder kunnen leven.

Dit geldt ook voor volle granen, die niet veel verschillen van suiker in hun vermogen om glucose vrij te geven en vaak een hogere glycemische index hebben dan suikerhoudende voedingsmiddelen, wat betekent dat ze een grotere insulinerespons in het lichaam veroorzaken.

In feite missen volle granen de voedingsstoffen of de levensduur van vetten en eiwitten, en worden ze sterk in verband gebracht met auto-immuunziekten.

Een andere belangrijke factor is dat je koolhydraten elimineert, maar de inname van gezonde vetten verhoogt. Vetten krijgen vaak een slechte naam in de voedselketen, terwijl sommige vetten juist heel goed voor je zijn. Er zijn veel essentiële voedingsstoffen die we krijgen van vette voedingsmiddelen zoals avocado, vlees, boter, kaas, kokosnoot, en olijfolie, niet de minste daarvan is energie en het daaropvolgende resultaat van vetverbranding ketose.

Veel studies hebben aangetoond dat diëten met weinig koolhydraten effectiever zijn in daadwerkelijk gewichtsverlies, vermindering van risico’s op hart- en vaatziekten, verbetering van de metabolische gezondheid en het lipidenprofiel dan diëten met weinig vet.

9. Hoe zal mijn lichaam lopen als ik koolhydraten uit mijn dieet schrap? Zijn koolhydraten niet onze brandstof?

Ja, koolhydraten zijn een bron van brandstof voor het lichaam, maar ze zijn niet de enige. Het is zelfs bewezen dat ons lichaam zich goed kan aanpassen en dat het beter functioneert bij de verbranding van vet in plaats van koolhydraten, een proces dat bekend staat als ketose.

Je lichaam heeft ook een bijna eindeloze voorraad vet om als brandstof te verbranden, maar slechts een beperkte voorraad koolhydraathoudende glycogeen. Veel mensen beseffen ook niet dat er een natuurlijk proces in het lichaam is dat eiwit omzet in glycogeen als brandstof, gluconeogenese genaamd.

Dus niet alleen krijgt u veel lichaamsbrandstof wanneer u uw koolhydraatinname verlaagt, dit is precies wat u in staat stelt om gewicht te verliezen en uw lichaam in een vetverbrandingsmachine verandert.

10. Ik heb gelezen dat ketose extreem gevaarlijk is, is dit een feit of een mythe?

Ketose wordt vaak verward met ketoacidose. Ketose is een volkomen onschadelijk, nuttig en natuurlijk metabolisch proces, terwijl ketoacidose een gevaarlijke toestand is die optreedt bij ongecontroleerde diabetes.

11. Zijn er bijwerkingen van het schrappen van koolhydraten?

Sommige mensen ondervinden problemen met de spijsvertering en diarree, maar deze veel voorkomende bijwerking verdwijnt meestal na ongeveer vier weken. Het eten van meer vezelrijke groenten, zoals bladgroenten en broccoli, helpt en magnesiumsupplementen kunnen constipatie verlichten.

12. Zal ik ooit weer koolhydraten of suiker kunnen eten?

Bij het volgen van het ketogeen dieet is het heel belangrijk om in het begin streng te zijn in het elimineren van koolhydraten, om het lichaam in staat te stellen volledig in ketose te komen. Naarmate je je doelen bereikt, of het nu gaat om gewichtsverlies of het verlagen van je type 2 diabetes A1C-cijfers, kun je af en toe genieten, maar daarna moet je onmiddellijk terug naar het dieet.

Het Atkins™ leefstijlplan bestaat uit 3 fasen waarin u bepaalde koolhydraten langzaam weer in uw dieet kunt opnemen terwijl u het effect op uw gewicht volgt, zodat u uw streefgewicht kunt bereiken en behouden door uw ideale koolhydraatbalans te vinden.

Zoals bij elke gezonde eetstrategie is matiging altijd de sleutel. Bovendien merken veel mensen die een koolhydraatarme levensstijl op de lange termijn volhouden, dat wanneer ze suiker of suikerhoudende voedingsmiddelen eten, ze deze gewoon niet meer verdragen of er zelfs niet meer zo van genieten als ze gewend waren, omdat de smaak zo sterk en overweldigend is of omdat ze zich gewoon beter voelen zonder.

13. Zal de hoge vetopname niet leiden tot een hoog cholesterolgehalte?

Er zijn aanwijzingen dat het tegendeel waar is. Koolhydraatarm eten heeft een voordeel ten opzichte van vetarm diëten voor het verbeteren van goede HDL cholesterolniveaus op de lange termijn, zoals blijkt uit een van de langste studies die over dit onderwerp is gedaan (maar niet de enige) en die is gefinancierd door de National Institutes of Health (gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine).

307 zwaarlijvige personen namen deel, waarbij de helft een koolhydraatarm dieet volgde, met een limiet van niet meer dan 20 gram per dag gedurende drie maanden, waarna de koolhydraatinname elke week met 5 gram werd verhoogd zolang ze bleven afvallen. De andere helft volgde een vetarm dieet van 1200 tot 1800 calorieën per dag, waarbij niet meer dan 30% van die calorieën uit vet mocht bestaan.

De proefpersonen aten ofwel een koolhydraatarm dieet ofwel een vetarm dieet gedurende twee jaar en beide groepen verloren ongeveer 15 pond, of 7% van hun lichaamsgewicht. Het verschil tussen de twee groepen was dat degenen die koolhydraatarm aten een aanzienlijke stijging hadden van het goede HDL-cholesterolgehalte in vergelijking met degenen die een vetarm dieet aten.

Verschillende andere studies hebben ook aangetoond dat koolhydraatarm eten effectiever is dan vetarm eten wat betreft het aantal kilo’s dat daadwerkelijk verloren gaat en het verminderen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

14. Ik weet dat ik koolhydraten zal missen, en mijn oude suikerhoudende favorieten, wat kan ik doen?

Ja, natuurlijk, er is een aanpassingsperiode, en er kunnen moeilijkheden zijn, maar de waarheid is dat als je eenmaal van je suikergewoonte af bent, je lichaam en geest zich zullen aanpassen en je er beter van wordt.

Er zijn veel geweldige gezondheids- en maaltijdvervangende repen en shakes van Atkins™ en andere merken die vrijwel geen netto koolhydraten bevatten en die echt voldoen. Veel van deze repen lijken op populaire snoeprepen, maar hebben geen invloed op je bloedsuikerspiegel, bevatten veel eiwitten, zijn over het algemeen voedzaam en verstoren de ketose niet. Deze producten zijn zeer nuttig bij het afkicken van koolhydraten en maken deze nieuwe levensstijl tot een aangename ervaring.

15. Een vriend vertelde me dat ze duizelig werden en hoofdpijn kregen van hun koolhydraatarm dieet. Is dit mogelijk?

Dit kan vaak voorkomen en wordt veroorzaakt doordat de nieren sneller zout uitscheiden als gevolg van ketose, een proces dat in gang wordt gezet door koolhydraatarm eten, waarbij het lichaam vet begint te gebruiken voor energie in plaats van geconsumeerde koolhydraten.

Aangezien het lichaam zich ontdoet van overtollig water en zout, aangezien koolhydraatarm eten een natuurlijk diureticum is, wat een goede zaak is, betekent dit gewoon dat je meer zout moet innemen en meer water moet drinken. Extra zoutinname helpt ook het probleem op te lossen dat de nieren het verlies van zout compenseren door kalium vrij te geven, wat goed is voor de spiermassa.

Om dit tegen te gaan, drinkt u elke dag 1 of 2 kopjes heldere bouillon om ongeveer 1 of 2 gram zout aan uw dagelijkse inname toe te voegen. Vol vlees en groene bladgroenten zijn beide ook goede bronnen van kalium.

16. Wat als ik me moe en zwak voel?

Dit kan gebeuren als je niet in volledige ketose bent of je lichaam niet efficiënt gebruik maakt van vetten en ketonen, het verlagen van de inname van koolhydraten of het nemen van MCT olie of ketonen supplementen kan helpen.

17. Ik neem graag een paar drankjes om te ontspannen en tot rust te komen. Moet ik alcohol opgeven als ik koolhydraatarm eet?

Het lichaam verbrandt alcohol als brandstof wanneer er alcohol beschikbaar is, en dit betekent dat terwijl het de alcohol verbrandt het geen vet zal verbranden. Daarom zal het gewichtsverlies niet helemaal stoppen, maar het zal het uitstellen.

Omdat het lichaam pure alcohol niet als glycogeen opslaat, kan het onmiddellijk weer overgaan tot lipolyse zodra de alcohol is gemetaboliseerd. Bij sommige mensen kan alcohol het gewichtsverlies belemmeren doordat het de gistgerelateerde symptomen versterkt. Als dit geen probleem is, is matige consumptie in orde.

Het is echter belangrijk de juiste soort alcohol te kiezen, wat betekent dat je erop moet letten dat wat je drinkt niet vol zit met koolhydraten of suiker. Dat betekent dat bier zeker een no-no is, omdat het in feite vloeibaar brood is, en je kunt geen cocktails drinken die vol suiker zitten, zoals Margaritas of Pina Coladas.

Blijf bij zuivere sterke dranken zoals whisky en wodka, die geen koolhydraten bevatten, en ook wijn, die een lage hoeveelheid koolhydraten bevat en doe het met mate.

Houd er echter rekening mee dat alcohol eigenlijk alleen maar lege calorieën is, en als je toevallig een koolhydraatarm dieet volgt en alcohol drinkt en niet afvalt, moet je stoppen met drinken en kijken of dat een verschil maakt.

18. Ik heb net zes maanden geleden een baby gekregen en ik heb moeite om het babygewicht kwijt te raken, maar ik geef momenteel borstvoeding. Is het goed om een koolhydraatarm dieet te volgen?

Je kunt een koolhydraatarm dieet volgen, maar je moet het op een beperkte basis doen.
Een gematigd koolhydraatarm dieet dat bestaat uit een koolhydraatinname van 50 gram per dag of meer is wat hier wordt aanbevolen. Je moet je er ook van bewust zijn dat je voldoende calorieën moet eten om gezonde melk te kunnen blijven produceren.

In plaats van het aantal calorieën te beperken, moet je meer voedingsrijke voedingsmiddelen eten, zoals vers mager vlees en groenten. Vraag altijd aan je arts voordat je je dieet verandert tijdens de borstvoeding.

19. Is het waar dat ik geen eierdooiers mag eten omdat ze niet gezond zijn?

Er zijn door de jaren heen veel negatieve dingen gezegd over eieren en hun relatie met het hebben van hoge cholesterolwaarden in het lichaam, maar onlangs is het officiële woord veranderd en de meeste voedingsaanbevelingen omvatten eieren als onderdeel van een gezond dieet.

In de loop der jaren hebben vele studies aangetoond dat er geen verband bestaat tussen eigeel en een verhoogd slecht cholesterolgehalte. Dat betekent dat het geen zin heeft om alleen het eiwit te eten als onderdeel van je koolhydraatarme voeding.

Eieren zijn eigenlijk een van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten, omdat ze een van de voedingsmiddelen zijn die elke aminozuurgroep bevatten die je lichaam nodig heeft, waardoor ze een perfecte bron van eiwitten zijn samen met andere voedingsstoffen.

20. Zijn kunstmatige zoetstoffen toegestaan en hebben ze nadelige gevolgen voor je gezondheid op de lange termijn?

Net zoals er veel misvattingen zijn over vetten, geldt dat ook voor kunstmatige zoetstoffen.

Sacharine is zelfs onlangs verwijderd van de lijst van bekende kankerverwekkende stoffen van de FDA nadat studies geen direct verband hadden gevonden tussen het gebruik ervan en een toename van kankers. Je kunt kunstmatige zoetstoffen gebruiken tijdens een koolhydraatarm dieet omdat ze niet in het lichaam worden verwerkt zoals echte suikers dat wel doen. Er is weinig bewijs dat ze zich ophopen in weefsels in het lichaam zoals gewone suiker doet, dus ze zullen geen invloed hebben op je koolhydraatinname. Kunstmatige zoetstoffen kunnen echter wel de ketose verstoren, dus het is aan te raden om hun inname te beperken tot 3 pakjes per dag.

21. Bestaat er een risico op spierverlies bij koolhydraatarme diëten?

Veel diëten houden dit risico in, maar de hoge proteïne en ketonen niveaus helpen dit probleem te minimaliseren en het is altijd aan te raden aan iedereen om deel te nemen in regelmatige spier- en krachttraining als onderdeel van een algehele gezonde levensstijl.

22. Ik heb gehoord dat koolhydraatarm eten ervoor kan zorgen dat de urine fruitig gaat ruiken? Is dit waar?

Het gebeurt, maar het is geen probleem, alleen het resultaat van de uitscheiding van bijproducten die tijdens ketose ontstaan.

23. Is een koolhydraatarm dieet goed voor iedereen?

Koolhydraatarme diëten, zoals de ketogeen- en Atkins™-plannen zijn ideaal voor mensen die willen afvallen, worstelen met diabetes of prediabetes hebben en de risico’s op een daadwerkelijke diagnose van diabetes type 2 willen verminderen, en ook voor mensen die hun metabole gezondheid willen verbeteren. Natuurlijk zal het niet voor iedereen werken, en je moet altijd je arts vragen voordat je aan een nieuw dieet begint.

Bodybuilders, atleten en krachttrainers
Bodybuilders, atleten en degenen die zich bezighouden met regelmatige krachttraining of hoge intensiteit oefening kunnen profiteren van deze specifieke Keto plannen.

Cyclisch ketogeen dieet (CKD)

Het Cyclisch Ketogeen Dieet is ontworpen met professionele atleten en bodybuilders in gedachten. Het is een streng regime met zorgvuldig gemeten koolhydraatinname.
Het bevat periodes van meer koolhydraten eten, refeeds genoemd, meestal één keer per week om het lichaam te voorzien van het spierglycogeen dat nodig is om goed te presteren tijdens intensieve trainingen.

Het cyclische ketogeen dieet ondersteunt intensieve trainingen, bodybuilders en atleten door hen te voorzien van de koolhydraten die ze nodig hebben om te presteren, en is een strikt regime met zorgvuldig afgemeten koolhydraatinname, goed geplande uitputtingsworkouts samen met strikte naleving van zeer koolhydraatarm eten voor de rest van de week.

Het doelgerichte keto-dieet (TKD)

Degenen die zich bezighouden met regelmatige krachttraining en de keto principes willen volgen zonder elke dag volledig koolhydraten te elimineren, zullen baat hebben bij het doelgerichte keto dieet.

TKD is zeer vergelijkbaar met CKD, behalve dat je koolhydraten eet vlak voor en vlak na de krachttraining trainingen. Hierdoor kan het lichaam de energie krijgen die nodig is om bij hogere volumes en intensiteit te tillen.

Degenen die deelnemen aan sprinttrainingen met een hoge intensiteit zullen ook de TKD-aanpak willen gebruiken, omdat dit plan voorziet in een adequate hoeveelheid koolhydraten die nodig is om optimale resultaten te behalen.

TKD is een goede optie voor wie massa wil winnen, maar toch een stabiele bloedsuikerspiegel wil behouden, omdat de inname van koolhydraten plaatsvindt op een moment dat de kans het kleinst is dat ze in lichaamsvet worden omgezet. De extra inname van koolhydraten maakt dit dieet iets anaboolder door de verhoogde insulinespiegel, wat essentieel is voor het opbouwen van spiermassa.

Opmerking: U dient altijd uw arts te raadplegen voordat u aan dit dieet of een ander nieuw dieet begint.

Laatste gedachten


Hopelijk hebben deze vragen geholpen om een aantal veel voorkomende mythes, geruchten en misvattingen over koolhydraatarm eten op te helderen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.


Blijf gezond en pas goed op jezelf!