Wat is Ketose

Het lichaam haalt zijn brandstof meestal uit koolhydraten in de voeding, waaronder voedingsmiddelen zoals rijst, brood, pasta en andere granen, samen met fruit, suikers en groenten.


Wanneer koolhydraten, met name zetmeel en suikers, het lichaam binnenkomen, worden ze afgebroken tot glucose en door het lichaam gebruikt voor energie. Het hormoon insuline komt dan tussenbeide om glucose uit de bloedbaan te verwijderen en het lichaam gebruikt het voor energie of slaat het ongebruikte op.


Elke glucose die niet onmiddellijk als brandstof wordt gebruikt, wordt naar de lever en spieren gestuurd om als glycogeen als brandstofreserve te worden opgeslagen, en al het niet-gebruikte glycogeen in de spieren, zoals door inspanning of energieverbruik, verandert in opgeslagen lichaamsvet.


Voor mensen met een koolhydraatgevoeligheid of voor mensen met insulineresistentie is het een grimmige kijk die kan leiden tot obesitas en diabetes type 2 …

Koolhydraatarm dieet = veel glucose in het bloed = veel insuline = veel lichaamsvet


Lipolyse en ketose


Een alternatieve brandstofbron voor het lichaam is zijn eigen lichaamsvet, dit proces wordt geactiveerd wanneer de inname van koolhydraten beperkt is en de bronnen ervan worden gecontroleerd, het lichaam een ​​toestand bereikt die lipolyse wordt genoemd, de meest efficiënte biochemische weg naar gewichtsverlies en een wetenschappelijk bewezen alternatief voor het lichaam dat glucose gebruikt of nodig heeft voor energie.


Lipolyse treedt op wanneer het lichaam de eigen vetreserves van het lichaam begint te verbranden voor energie in plaats van koolhydraten uit de voeding en de bijproducten van dit vetverbrandingsproces zijn ketonen en ketose is dus het secundaire proces van lipolyse.

Wanneer je koolhydraten elimineert, wordt het lichaam gedwongen om zijn vetopslagplaatsen te gebruiken, die letterlijk verandert in een vetverbrandingsmachine. Ketonen zijn de bijproducten van ketose en leveren brandstof voor het lichaam.

De enige echte uitzondering op het lichaam dat geen glucose nodig heeft als brandstof, zijn ketonen. Ketose levert niet alleen voldoende energie voor de cellen in het lichaam, het voedt ook de hersenen en andere organen, net zoals glucose uit koolhydraten, MAAR, in tegenstelling tot wat kan optreden tijdens het gebruik van glucose, slaat ketose geen vet op en laat het het lichaam juist toe om opgeslagen vet te verbranden als brandstof.

Dit is de reden dat koolhydraatarme diëten zo populair zijn en duizenden mensen in staat hebben gesteld af te vallen en af ​​te blijven.


Koolhydraatarme diëten


Er zijn gevallen waarin artsen ketose induceren om medisch in te grijpen voor verschillende aandoeningen, zoals epilepsie en diabetes. Dit houdt in dat een patiënt op een koolhydraatarm dieet wordt geplaatst, zoals het ketogeen dieet om de vet- en eiwitinname te verhogen om brandstof voor energie te leveren, terwijl de kaartinname wordt verminderd.


WebMD legt uit dat het begint wanneer de consumptie wordt beperkt tot minder dan 50 gram per dag.


Het ketogene dieet en het Atkins-dieet zijn twee van de meest populaire strikte plannen voor de inname van koolhydraten.
Een van de grootste voordelen van koolhydraatarme diëten en het gebruik van vet als brandstof is dat deze manier van eten de eetlust sterk reguleert, zodat er geen honger of onbeheerste honger is en dat grillige hunkering tot het verleden behoort. Een van de redenen hiervoor is dat koolhydraten pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken die grote schade kunnen aanrichten aan honger en onbedwingbare trek.
Een studie van de Academische Afdeling Chirurgie, Consultatie en Trainingscentrum van de Faculteit der Geneeskunde aan de Kuwait University stelde het op de proef. Ze namen 83 zwaarlijvige patiënten (39 mannen, 44 vrouwen) en bestudeerden gedurende 24 weken de resultaten van een koolhydraatarm dieet.
De proefpersonen kregen koolhydraten in de vorm van groene groenten en salade. Uiteindelijk daalden de glucosespiegels, het cholesterolgehalte, het gewicht en de BMI-cijfers van de proefpersoon.

Koolhydraatarm wint van Vetarm


Het ketogene dieet bestaat al decennia, en hoewel de medische gemeenschap lang gelooft dat een dieet met veel vetten gewichtstoename zou veroorzaken en het risico op hartaandoeningen zou verhogen, hebben veel onderzoeken en gerandomiseerde onderzoeken aangetoond dat koolhydraatarme voeding daadwerkelijk effectiever is bij niet alleen de hoeveelheid verloren gewicht, maar ook het verminderen van markers en risicofactoren voor hartaandoeningen.


Verschillende experts adviseren nu dat het publiek zich meer bewust moet zijn van hun koolhydraatinname in plaats van hun vetinname, aangezien de obesitaspercentages bij Amerikaanse volwassenen zijn toegenomen in dezelfde tijd dat de vetinname werd verlaagd en de koolhydraatinname verhoogd.

De Keto-griep


Sommige mensen kunnen keto griep krijgen als ze beginnen met een koolhydraatarm dieet. Hoewel niet iedereen eraan ten prooi zal vallen, moet u zich bewust zijn van de symptomen: slaperigheid en vermoeidheid, hersenmist, misselijkheid, hoofdpijn en maagklachten.


Het duurt niet lang en om eerlijk te zijn, de meeste veranderingen in het dieet resulteren in vergelijkbare bijwerkingen, dus het is te verwachten.
De beste manier om uw symptomen te verlichten, is door de zoutinname te verhogen met dagelijks 2 kopjes bouillon of door sojasaus over voedsel te gebruiken om het elektrolytgehalte in het lichaam te herstellen. De symptomen zullen waarschijnlijk binnen een paar dagen verdwijnen en u bent op weg naar succes in ketose.