Vet maakt je alleen dik als het samengaat met koolhydraten – Waarheid of mythe?

Wacht eens even, dus je wilt me vertellen dat vetten niet de slechteriken zijn? Dat ze slechts “medeplichtigen” zijn, of het onderwerp van groepsdruk?

 
Ja, de kans is groot dat je het je hele leven al mis hebt over vet. Net als die ene jongen op de middelbare school die te vreemd was om vrienden mee te zijn, maar nu eigenaar is van een fortune 500 bedrijf!

Kijk, jarenlang, tientallen jaren zelfs, zijn we gevoed met verkeerde informatie, als gevolg van een correlationeel, en niet een oorzakelijk verband. Ter illustratie, een goed voorbeeld zou zijn om te zeggen, “Mensen die geboren worden hebben 100% kans om dood te gaan.” We weten dat we allemaal op dieet moeten, maar geboren worden is daar niet de directe oorzaak van. Dat is de samenvatting van soortgelijke veronderstellingen over vet.

Interessant is dat vet een slechte naam begon te krijgen op hetzelfde moment dat de introductie van gemakkelijk verkrijgbare koolhydraten verscheen. Denk aan ontbijtgranen, en snacks. In die tijd begonnen de gevallen van hart- en vaatziekten, diabetes, een reeks stofwisselingsziekten en zwaarlijvigheid een hoge vlucht te nemen.

Ja, in feite, door studies met vetten met een bevooroordeeld oog te benaderen, werd het vonnis geveld voordat het een eerlijk proces had.
Dus wat is de waarheid? Lees verder en ontdek het zelf!

Insuline maakt de dienst uit achter de schermen

Wanneer we voedsel innemen, of het nu vetten, koolhydraten of eiwitten zijn, veranderen de moleculen die erin zitten niet op magische wijze in vet, of nieuwe cellen of wat dan ook. Ze moeten worden “gependeld” naar hun eindbestemming y iets. Deze geleider is insuline.

Onder normale omstandigheden (met normaal bedoelen we af en toe stimulatie), is insuline het verloren hormoon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen op de juiste plaats terechtkomen, zodat de cellen en daaropvolgende organen functioneren zoals het hoort.

 
Maar na de introductie en de daaropvolgende frequente consumptie van koolhydraatrijk voedsel begon insuline overuren te maken en werden voedingsstoffen “opgepot” in cellen, met name vetcellen.

 
Toen deze vetcellen groeiden en de insuline haar gevoeligheid verloor, ontstond een gevaarlijke cocktail van verhoogde bloedsuiker- en vetgehaltes, die de basis legde voor diabetes en een hoog cholesterolgehalte.

Vet wordt niet graag opgeslagen

Je kent insuline misschien wel of niet onder de naam “het opslaghormoon”, omdat zijn primaire rol die is. Vet had echter andere dingen in gedachten. Onderzoek heeft aangetoond dat onze voorouders zeer mager en gezond waren, allemaal dankzij een primaire vetstofwisseling.

 
Hun dieet bestond voornamelijk uit wilde dieren, met af en toe wat voedergewassen (zoals bessen). Het resultaat was een stofwisseling die vetten als brandstof gebruikte, de manier waarop wij bedoeld waren te functioneren, maar die veranderd is door middel van massaal geproduceerd goedkoop koolhydraatvoedsel. Onder invloed van insuline kunnen vetten echter niet rechtstreeks als brandstof worden verbrand, en worden ze alleen aangesproken als er weinig suikers zijn.

 
Het is dan, of bij het volgen van een ketogeen dieet (koolhydraatarm eten dat resulteert in ketose waarbij het lichaam vet gebruikt voor energie in plaats van koolhydraten), dat de ware schoonheid van het gebruik van vet als primaire brandstofbron wordt onthuld.

Vetten stimuleren de insuline afgifte niet

Feit- je kunt letterlijk een hele koe eten zonder een insulinepiek te ervaren, waardoor je lichaam het vet direct begint te oxideren als brandstof. Het typische idee van een maaltijd bevat echter zowel koolhydraten als vet, wat resulteert in de opslag van beide in de cellen totdat het nodig is (als het al nodig is).

 
Zonder de invloed van koolhydraten, en de bijbehorende insulinepieken, worden vetten gemakkelijk verbrand en niet opgeslagen in vetcellen.

Conclusie

Waarheid: vet is op zichzelf niet slecht voor je, maar alleen wanneer het onder invloed van insuline staat.

 
Wat nog onthullender is, is het feit dat het ketogeen dieet; een dieet met veel eiwitten en vetten, maar extreem weinig koolhydraten, gewichtsverlies bevordert en leidt tot een betere gezondheid, ver boven de “goedgekeurde diëten” van de regeringen van de wereld.

Een opzettelijke truc om farmaceutische bedrijven te verrijken? Hmmm we hopen van niet!

De vele studies die hebben aangetoond dat diëten met weinig koolhydraten effectiever zijn in het daadwerkelijk verliezen van kilo’s en het verlagen van het cholesterolgehalte dan diëten met weinig vet ondersteunen de theorie, dat diëten met weinig koolhydraten effectiever zijn voor gewichtsverlies en het verbranden van lichaamsvet.

 
Natuurlijk kun je het ook vragen aan de duizenden mensen, van wie velen zwaarlijvig waren, die met succes gewicht verloren en het er af hielden met een koolhydraatarm dieet als je nog steeds niet overtuigd bent.

.